Quantcast
Channel: Stopp islamiseringen av Norge (SIAN)
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1901

Vidar Kleppe - hva vil ordføreren gjøre nå?

$
0
0
Biblioteksjefen ignorerer pålegg fra bystyret

Ordfører Arvid Grundekjøn kommer nok til å grunne på hva han skal svare Vidar Kleppe som spør: Hva vil ordføreren gjøre, etter at SIAN enda en gang har fått avslag på å avholde et opplysnings- og debattmøte i Kristiansand folkebibliotek?

Arne Tumyr

I Kristiansand bystyre onsdag 25. mars kommer byens ordfører, Arvid Grundekjøn (H), i en lei kattepine. Skal han sette på plass biblioteksjefen, som nok en gang nekter å avse møterom til SIAN - eller skal han holde fast ved at forskjellsbehandlingen må SIAN bare finne seg i?
Det kan bli en heftig debatt i bystyret, men det kan også ende opp med en øredøvende taushet.

Biblioteksjef Anne Kristin Undlien: SIAN får ikke leie møterom i Kristiansand folkebibliotek.

Vidar Kleppe - en kriger for ytringsfrihet, menneskerettigheter og det norske samfunnet.

Kristiansands
ordfører i en
lei kattepine

Onsdag 25. mars kan det bli en skjellsettende debatt og et vidtrekkende vedtak i Kristiansand bystyre - som kan få betydning for hele bibliotek-Norge.

Byens folkevalgte vedtok 18. februar med 44 mot 7 stemmer: «Bystyret vil på generelt grunnlag stadfeste prinsippet om at enhver organisasjon, som holder seg innenfor norsk lov, skal ha lik rett til å benytte seg av kommunale lokaler til møtevirksomhet og informasjonsarbeid.
Diskriminering på bakgrunn av politiske, religiøse eller andre årsaker skal ikke forekomme.»
Dette var klare ord for pengene, men problemet er at biblioteksjef Anne Kristin Undlien i en ny beslutning fra 9. mars i år trosser bystyrevedtaket og nekter SIAN møterom i biblioteket.

Interpellasjon
Vidar Kleppe, Demokratene, fremmer en interpellasjon i bystyret onsdag som har denne ordlyd: «SIAN, Agder har på nytt fått avslag fra biblioteksjefen ved Kristiansand folkebibliotek, om å avholde et opplysnings - og debattmøte i biblioteket. Dette til tross for bystyrets klare vedtak av den 18.02.15, som sier at alle lovlige organisasjoner som har sitt vike innenfor norsk lov skal behandles likt ved utleie av kommunale møterom. Hva vil ordføreren gjøre med dette siste avslaget fra biblioteksjefen ovenfor SIAN, Agder?

Ordførerens svar
Dersom ordføreren har ryggrad og en klar holdning til ytringsfrihetsprinsippet, vil han forhåpentligvis si: «Biblioteksjefen har ikke tatt til etterretning bystyrets vedtak, som må oppfattes slik at SIAN selvsagt skal slippe til i biblioteket. Ordføreren vil sørge for at bystyrets vedtak blir respektert også av Kristiansand folkebibliotek.»
Men vil ordføreren si det?

Hva vil biblioteksjef Undlien mene - hun som har kjempet mot SIAN åpenbart ut fra sin politiske grunnholdning - dersom hun får et direktiv som pålegger henne en helt annen holdning enn den hun hittil har vist i saken? Vil sjefsbibliotekaren rydde sitt kontor og gå på dagen?
En korreks fra bystyret og ordfører vil muligens bli for mye. Situasjonen er nemlig den at Undlien har påberopt seg at det er hun og hun alene som i kraft av sitt «redaktøransvar» bestemmer hva som skal foregå i biblioteket

Mot biblioteksjefen?
Men vil ordfører Arvid Grundekjøn gå mot biblioteksjefen? Neppe. Tidligere har han uttalt seg i tvetydige ordelag i retning av at SIAN bør da kunne benytte seg av andre møterom enn i folkebiblioteket. Kristiansands ordfører vil trolig avstå fra gi SIAN medhold - som innebærer en refs til biblioteksjefen i det offentlige rom.
Det er ikke usannsynlig at Grundekjøn følger Welhavens problemstilling - «da bøied han af og gik udenom». Ut fra en slik holdning kan han gi følgende svar til Kleppe: «Ordføreren ser ikke svaret fra biblioteksjefen til SIAN datert 9. mars som et definitivt avslag, men at det innebærer en åpning på et senere tidspunkt. Hensett til at det ikke er lenge siden SIAN gjorde seg gjeldende på et debattmøte i biblioteket -¬ finner ordføreren det verken naturlig eller nødvendig å gripe inn i saken.»

Hvis dette skjer kan Undlien innkassere «en seier» - idet ordføreren i realiteten stadfester at biblioteksjefen har et selvstendig og suverent «redaktøransvar». Dermed feies det under teppet at en biblioteksjef er underlagt forvaltningsloven med kommunestyret som den øverste ansvarlige styringsinstans.
Dersom ordføreren gjør seg åleglatt og avgir dette svaret, er realiteten at biblioteksjefen nekter SIAN møterom i biblioteket som bystyret og ordfører ikke har innsigelser mot.

Hvis dette skjer blir onsdag 25. mars 2015 en svart dag for ytringsfriheten i Kristiansand.

Sakens bakgrunn
Her gjengis de to sentrale dokumentene i saken:
Til Arne Tumyr
Svar på henvendelse på e-posthenvendelse om å ha et arrangement i regi av SIAN på Kristiansand folkebibliotek

24.11 2014 arrangerte Kristiansand folkebibliotek en paneldebatt om rasisme og islam, der du var en av fire paneldebattdeltakere som representant for SIAN. SIAN har dermed relativt nylig hatt en aktiv rolle i et debattprogram i regi av Kristiansand folkebibliotek.
Kristiansand folkebibliotek vektlegger kvalitet i sitt arrangementsprogram. Det innebærer at ingen organisasjoner automatisk slipper til på Kristiansand folkebibliotek.

Kristiansand folkebibliotek ønsker på denne bakgrunn ikke noe nytt SIAN-arrangement i sine lokaler.

Kristiansand folkebibliotek ser ikke dette som noe brudd på bystyrets vedtak 18.02.2015 :
«Bystyret vil på generelt grunnlag stadfeste prinsippet om at enhver organisasjon, som holder seg innenfor norsk lov, skal ha lik rett til å benytte seg av kommunale lokaler til møtevirksomhet og informasjonsarbeid. Diskriminering på bakgrunn av politiske, religiøse eller andre årsaker skal ikke forekomme.
(44/7)»

Biblioteket forbeholder seg retten til å sette dagsorden på sine arrangementer, med det mål for øye at saker skal bli belyst gjennom nye innfallsvinkler for å fremme den opplyste offentlige samtale. Biblioteket har ansvar for å skape et interessant program for byens befolkning. Det hensynet er viktigere enn at absolutt alle arrangører til enhver tid skal slippe til på sine egne premisser. På den andre siden er det selvsagt viktig, slik bystyret påpeker, at biblioteket ikke diskriminerer arrangementsaktører. En gjennomgang av bibliotekets programtilbud vil vise et mangfold av tilbud og synspunkter. Bibliotekets beslutning er ikke et enkeltvedtak etter forvaltningsloven og kan ikke påklages. Dersom søker mener programmet har en slagside og diskriminerer SIAN henvises han til å prøve sin sak hos Sivilombudsmannen.

Kristiansand folkebibliotek driver ikke med tradisjonelt utleie av lokaler. Hovedbiblioteket disponerer noen grupperom til bruk for møter og gruppearbeid. Disse kan alle bruke i bibliotekets åpningstid, man må være mer enn en person for å få lånt et slikt rom. Rommene er relativt små, og egner seg ikke til åpne arrangementer. Rådhuskvartalet har større møterom som kan brukes til slike formål, også de gratis innen gitte tidsrom.

Kristiansand 12. mars 2015

Mvh.
Anne Kristin Undlien

Anmodning om ny behandling

Undertegnede, Arne Tumyr, sendte umiddelbart en anmodning til biblioteksjefen om å ta denne beslutningen opp til ny vurdering. Kopi av brevet ble sendt til ordfører Arvid Grundekjøn og bystyrets medlemmer i Kristiansand:

Kristiansand folkebibliotek
v/biblioteksjef Anne Kristin Undlien,

Kopi: Bystyrets medlemmer
v/gruppeledere, byens ordfører, Arvid Grundekjøn,

Anmodning om å vurdere på nytt henvendelsen fra SIAN

Det vises til elektronisk brev datert 12. mars 2015 der biblioteksjefen som svar på vår henvendelse fastholder at SIAN får ikke tillatelse til å avholde sitt opplysnings- og debattmøte i Kristiansand folkebibliotek. Med dette ber vi om at biblioteksjefen vurdere saken på nytt og omgjør sin beslutning - da det etter vår mening er elementer i saksforholdet som ikke er tillagt tilstrekkelig vekt.

Sentralt i denne sammenheng står bystyrets vedtak av 18.02.15 om at alle lovlige organisasjoner som har sitt vike innenfor norsk lov skal behandles likt ved utleie av kommunale møterom, samtidig som biblioteksjefen nok en gang foretar en forskjellsbehandling og hevder at det ikke er brudd på bystyrevedtaket (sic).

Vedtaket i bystyret må etter vår oppfatning forstås slik at også SIAN omfattes av det generelle vedtak - at alle lovlige organisasjoner som holder seg innenfor norsk lov - skal ha lik rett til å benytte seg av kommunale lokaler til møtevirksomhet og informasjonsarbeid.

Biblioteksjefen ignorerer dette vedtaket, samtidig som det hevdes: «Biblioteket forbeholder seg retten til å sette dagsorden på sine arrangementer, med det mål for øye at saker skal bli belyst gjennom nye innfallsvinkler for å fremme den opplyste offentlige samtale.»

SIAN bestrider ikke bibliotekets rett «til å sette dagsorden på sine arrangementer», men det er bystyret som har det formelle ansvaret. Dette fremgår også av vedtaket i bystyret den 18.02.15 der det heter: «Bystyret og rådmann vil fortsatt stå formelt ansvarlig for alt som skjer i biblioteket, inkludert valg av debattema. Biblioteksjefen vil fortsatt ha plikt til å rette seg etter overordnede beslutninger og iverksette overordnede vedtak.»

Samsvarer biblioteksjefens avgjørelse med beslutningen av overordnet myndighet?

Foruten en rekke andre grupperinger har islamske trossamfunn to ganger fått leie møterom på biblioteket med ensidige religiøse foredrag og islam-utstillinger knyttet til «fredens religion».
På denne bakgrunn blir det forskjellsbehandling når kulturdirektøren i en påtegning 20.02.2014 skriver: «Møteopplegget til Stopp islamiseringen av Norge blir for ensidig preget av denne organisasjonen sine synspunkter.»

SIAN ble utestengt fra Kristiansand folkebibliotek først i januar 2014 med følgende begrunnelse: «Formålet til organisasjonen SIAN og opplegget for deres opplysningsmøte 27.
februar, er etter biblioteksjefens syn ikke i samsvar med de verdiene som Kristiansand kommune og Kristiansand folkebibliotek skal legge til grunn for sitt virke,(...) Det er på denne bakgrunn søknaden avslås.»
På hvilken måte er et opplysnings- og debattmøte om islam er en trussel - i strid med de verdiene Kristiansand kommune og folkebiblioteket bygger på? Har ikke nordmenn flest de samme grunnverdiene – så som demokratiet, rettsstatens prinsipper, ytringsfrihet, norsk lov og menneskerettighetene? Vel er det så at SIAN vil ha et shariafritt Norge og kamp mot en ideologi som i praksis utøves ved bl. a. steining av kvinner, pisking av homofile og dødsstraff for frafall fra islam. Mener virkelig Kristiansand kommune at det er kritikkverdig å ta til orde mot dette barbariet?

Ytringsfrihet bør ikke bli et ord uten innhold ved at synspunkter man ikke liker hindres i å komme fram. For selv om rådmann, kulturdirektør og biblioteksjef er grunnleggende uenig med SIANs budskap – bør de ¬- hvis de er sanne forsvarere av ytringsfriheten - medvirke til at meningssensur bortfaller. Grunnlovens §100, EMK 10, den nye bibliotekloven og kommunens overordnete prinsipp om at alle skal ha anledning til på like vilkår å delta i samfunnsdebatten - tilsier at det blir gitt tillatelse til SIANs opplysnings- og debattmøte i biblioteket. Avslaget er også i strid med bibliotekets egen «verdihåndbok» der det heter: «Kristiansand folkebibliotek skal tilby attraktive og tilgjengelige møteplasser for alle.»

Det er vankelig å forstå at Kristiansand kommunes talspersoner, som i festtaler og på papiret bruker de store ord og bevingede formuleringer om nødvendigheten av likebehandling og ytringsfrihet, samtidig velger å diskriminere og trakassere den gruppe av byens borgere som deler SIANs holdninger, eller som gjerne vil lytte til hvilke bidrag SIAN har i samfunnsdebatten.

Kommunens forrige ordfører, Per Sigurd Sørensen, skrev 31.08.2008: «Det var riktig å nekte SIAN å holde møte i Byhallen. La Arne Tumyr stå i Markensgate og avsløre sine grusomme holdninger. Det avslører hans menneskesyn på en så glimrende måte.»
Ordfører Arvid Grundekjøn uttalte i bystyret 18. februar: «Det er mange andre kommunale møterom det må være mulig for SIAN å leie.»
Det er vanskelig å tolke dette på annen måte enn at medlemmene av SIAN stigmatiseres som annenrangs borgere.

Kristiansand bystyre ga i møtet 18 februar 2015, bortsett fra Demokratene, stilltiende sin støtte til en tåkeleggingspolitikk - etter som de folkevalgte ikke ville presisere at SIAN skal behandles på lik linje med andre organisasjoner.
Kanskje biblioteksjefen oppfatter holdningen fra ordførerne og de folkevalgte i bystyret - som underliggende støtte for at SIAN fortsatt kan nektes adgang til biblioteket?

Biblioteket argumenterer i det nye avslaget (e-post datert 12. mars 2015) med at det ble avholdt et debattprogram 24.11.2014 om «rasisme og islam» der undertegnede var en av fire debattdeltakere. Biblioteksjefen skriver: «SIAN har dermed relativt nylig hatt en aktiv rolle i et debattprogram i regi av Kristiansand folkebibliotek. Videre heter det: «Kristiansand folkebibliotek (...) ønsker ikke noe nytt SIAN-arrangement i sine lokaler.»

Her er det feil på feil. Ikke en gang datoen er korrekt. Møtet ble ikke avholdt den 24.11.2014, men 22.11.2014.
Det var ikke tale om noe «SIAN-arrangement» – det ble avholdt fullt og helt i regi av Kristiansand folkebibliotek med et totalt avsporende tema i forhold til det SIAN ønsker å ta opp. Undertegnede ble mot tre andre «islam-vennlige» deltakere fullstendig overkjørt.
Møtets innhold var ikke om «rasisme og islam». Biblioteket hadde satt opp følgende tema: «Hvordan takler Norge terrorfrykten? Fører frykten til rasisme og islamofobi?» Denne problematikken står i sterk kontrast til SIANs møteopplegg: «Islam – en trussel?» Her var det satt opp et foredrag på 3 kvarter og 5 kvarter med ordet fritt fra de fremmøtte.

Det er ikke til å forstå at biblioteksjefen gang etter gang åpner for muslimers informasjonsmøter med sine religiøse doktriner og postulater om islam som «fredens religion» – og samtidig avviser SIAN med den begrunnelse at «Kristiansand folkebibliotek vektlegger kvalitet i sitt arrangementsprogram.»

Det er viktig, skriver biblioteksjefen, at arrangementsarrangører ikke diskrimineres – og hun legger til: «En gjennomgang av bibliotekets programtilbud vil vise et mangfold av tilbud og synspunkter.» De synspunktene SIAN står for, som kaster lys over islams ideologi og praksis, er aldri blitt en del av biblioteksjef Undliens mangfold. Derimot ønskes velkommen den islamske misjonering som da åpenbart står for «kvalitet» – som biblioteksjefen åpenbart etterlyser hos SIAN!

Forrige gang SIAN avslag på søknaden åpnet både bibliotekets ledelse og kulturdirektøren for politisk overprøving, men denne gang skal de folkevalgte ikke få anledning til å mene noe - etter som det heter i avslaget fra Undlien at «beslutningen (...) kan ikke påklages». Sivilombudsmannen er etter bibliotekets mening den eventuelt rette klageinstans. En noe merkelig holdning etter som Kristiansand kommune i sine etiske retningslinjer for ansatte priser åpenhet i saksbehandlingen.

Ved å utestenge SIAN fra Kristiansand folkebibliotek avskjæres den åpne, sannhetssøkende og frie debatt. Dermed fremmes ikke -¬ tvert imot settes det en stopper for - «den offentlige opplyste samtale».

Er bysamfunnet tjent med at ytringsfriheten har slike vilkår?

Kristiansand den 18. mars 2015
Stopp islamiseringen av Norge (SIAN), Agder avd.
Arne Tumyr
Leder

Ser til Kristiansand
Hele «Bibliotek-Norge» ser fram til vedtaket i Kristiansand bystyre 25. mars. Bibliotekarer rundt om i Norge står klar til å vendte tommelen ned når SIAN rundt om i det ganske land søker om rom i bibliotekene med sine opplysnings- og debattmøter. Blir det nederlag for ytringsfriheten i Kristiansand - blir det trolig nederlag også i mange andre biblioteker.

Arne Tumyr
Leder
SIAN, Agder avd.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 1901