-Jeg er oppriktig bekymret for Norges fremtid. Vi må ha åpenhet og vi må tåle en fri meningsutveksling. Jeg ble skremt under denne debatten etter som jeg ble oppfattet som ekstrem, sa FrP's gruppeleder i Kristiansand bystyre, Tor Sigbjørn Utsogn, ved avslutningen på den store debatten i Kristiansand folkebibliotek lørdag. En muslim i salen beskyldte Utsogn for å ha de samme holdningene som Arne Tumyr.
FrP ble
islam-
skremt
Lederen for FrP's bystyregruppe i Kristiansand, Tor Sigbjørn Utsogn, ble skremt under debatten i biblioteket lørdag. Han ble beskyldt for å være ekstremist og at det ikke var noen forskjell på hans holdninger og de Arne Tumyr forfektet.
Biblioteksjef Anne Kristin Undlien sa innledningsvis at bakgrunnen for møtet var at Arne Tumyr i SIAN kom for ett år siden opp på hennes kontor og spurte om å få bruke biblioteket til et fordrag. Det syntes jeg var for ensidig, men foreslo i stedet at vi skulle ha en paneldebatt - og det har vi da i dag. Jeg er spesieilt glad for at Tumyr takket ja til å delta, sa biblioteksjefen.
Dermed var det duket for debatt.
Muslimen Zaineb Al-Samarai, som er medlem av Arbeiderpartiets bystyregruppe i Oslo, fikk motbør fra Arne Tumyr - som mente at enten måtte hun forholde seg til de islamske verdier og være muslim, eller hun fikk ta avstand fra islam og bekjenne seg til Arbeiderpartiets «Frihet, likhet og brorskap»
Al-Samarai medga at radikal islam var forbundet med problemer - og man kunne ikke løse problemene med ved å trykke på en stor rød knapp - derimot kunne man trykke på flere små - bl. a. integrering og full barnehagedekning.
Tor Sigbjørn Utsogn mente at muslimene, og i særlig grad islamske ledere, må rydde opp i egne rekker. Moderate og sekulære muslimer må ta større ansvar og ta avstand fra radikal islam, sa han.
Tumyr pekte på at siden «9/11» var det av muslimer utført 24.000 terrorhandlinger - bare siste måneden ca. 260 med 2.400 døde og 2.200 sårede. De islamske terroristene blir inspirert av Koranen, mente han.
Levi Geir Eidhamar, førstelektor ved institutt for religion og historie i tillegg til at han er teolog, mente at det er ikke er noe nytt med terrorisme.80 prosent av verdens muslimer tar avstand fra terrorisme, mens 20 pst har varierte svar.
Eidhamar sa videre at man kan ikke si hva som er islam - det er ulike tolkninger av religionen. ISIL tolker islam omtrent på samme måte som Tumyr.
Utsogn: Islam som gruppe er vanskelig å integrere. I 2009 hadde vi et gateslag i Oslo med i all hovedsak unge mennesker med minoritetsbakgrunn. Muslimske ledere gjør for lite - de er den store svakheten. Muslimer må ta et oppgjør internt.
Tumyr: Du forsøker Eidhamar å tåkelegge islamsk terrorisme. Det er som om du vil mildne det muslimer står for. Kan du peke på ett eneste land som blir styrt av islamske ledere hvor det hersker noen lunde akseptable samfunnsforhold?
Eidhamar pekte her på Tyrkia som han mente langt på vei hadde kvaliteter ved styresettet som et demokratisk land.
Sogn: Det er nesten alltid religiøs bakgrunn for de konflikter som skapes - det er bekymringsverdig
Eter at Tumyr i flere innlegg tordnet mot islam sa Sogn: Det er vanskelig å si at den statistikken Tumyr her viser til ikke er riktig.
Tumyr: Utsogn og Tybring-Gjedde er lyspunktene blant politikerne.
Lillian Oulie fra salen: Det er fint med integrering og religionsfrihet, men muslimer har ingen religionsfrihet og de som forlater islam risikerer liv og helse.
Det var en fullsatt sal og mange ville ha ordet, men her var det delte meninger - noen gikk til voldsomme angrep mot Tumyr - og de tok Utsogn med i samme slengen - mens andre ga full støtte til den fremsatte islam-kritikken.
Referent