En ny generasjon medisinske eksperter som får et langt bredere observasjonsbilde av Anders Behring Breivik og som vil sitte inne med mer kunnskap enn dagens psykiatere, vil trolig konkludere med at det var feil ikke å dømme massemorderen til tvungen psykisk helsehjelp. Et ensrettet journalistkorps med Anders Giæver i VG i front skrev rett ut at samfunnet kunne ikke leve med diagnosen vi først fikk. Byrettsdommer Elizabeth Arntzen tok ballen og aktoratet kollapset idet man avsto fra anke. Siste ord i denne saken er ikke sagt. Historiens dom blir nok annerledes enn den som gjelder i dag.
Den 22. juli ble11-års dagen for massakren markert. For Arbeiderpartiets leder og landets statsminiser, Jonas Gahr Støre, har de politiske elementer som ligger gjemt i saken, utviklet seg ugunstig. I 2009 sa han: «Radikal islam er ikke et problem Norge i dag.»
Norge sendte 100 islamske IS-krigere til Midt-Østen. Vi sliter fortsatt med konsekvensene. Den 25.juni i år var det Allahu Akbar-rop i Oslo med skyting – og med drepte og skadde i hopetall.
Mot denne bakgrunn var det ikke annet å vente enn at statsministeren og islam-vennen Jonas Gahr Støre måtte komme med en ny vri da han talte under minnemarkeringen 22. juli. Han anklaget ikke muslimene for å ha et «tankegods» som tilskynder vold. Nei, Støre henvendte seg til «de moderate stemmene – det store flertall i muslimske miljøer» – og ba dem snakke ut mot både holdningene og handlingene.
Støre har ikke fått med seg at det finnes ikke «radikal islam», bare islam. Det finnes ikke «moderate muslimer», bare muslimer.
Støre sa en gang – vil du delta i debatten må du ha kunnskap. Da må du lese, lese, lese. Dersom han selv hadde lest noen flere bøker om islam hadde han nok ordlagt seg annerledes.
Arne Tumyr